Mahallere ait belgeler (miktarlı mahal listesi vb.) Mahaller penceresinde mahallerin görüntülendiği alandaki Düzen > Yazdır butonu kullanılarak oluşturulabilir.
Mahallere ait belgeler (miktarlı mahal listesi vb.) Mahaller penceresinde mahallerin görüntülendiği alandaki Düzen > Yazdır butonu kullanılarak oluşturulabilir.
Evet, silinebilir. İlgili katta sağ tık yapıldığında Sil butonu ile işlem gerçekleştirilir fakat kata bağlı mahallerin, yüzeylerinde silineceği göz önünde bulundurulmalıdır.
Evet, Mahallerde Demir metrajı penceresinde Düzen > Çaplar > Ekle butonu ile gelen alanda Çap seçiniz ve Eklenecek değer 1m ağırlığı değerleri girilerek şablona ekleme yapılır ve devamında metraj çalışması gerçekleştirilebilir.
Mahal profil metrajı ekranında pozların bulunduğu sağ tarafta Düzen > Oluşturulacak belgelerin türü kısmında ilgili seçim yapılır.
Düzen > Getir (Diğer Mahallerden) > İş Dosyası Seçimi ve iş dosyasında getrilmek istenilen içeriklerin bulunduğu mahal seçimi yapılır.
Miktarlarda Gelsin butonu işaretlenir.
Pencerenin sol tarafında görüntülenen çalışmalardan getirilmek istenen pozlar çift tıklanarak veya seçilip Seçilileri Getir butonu ile pencerenin sağ tarafına aktarılır.
Getirme işlemi tamamlanır.
Mahaller penceresinde, mahallerin bulunduğu alandaki Düzen menüsünden Kopyalama İşlemleri menüsü kullanılarak gelen pencerede Yüzey Kopyalama butonu işaretlenir.
İçeriklerin kopyalanmak istenildiği yüzey tercihleri yapılır ve İleri denilir.
Gelen pencerede İçeriklerin aktarılacağı mahaller seçilir ve ileri denilerek işlemler tamamlanır.
Mahallerde poz eklenmiş fakat herhangi bir metraj çalışması yapılmadıysa eşleşme listesinde görüntülenemiyor. Pozun metraj çalışması yapılarak eşleştirme listesine yansıma işlemi sağlanarak devamında yaklaşık maliyete gönderilebilir.
Mahaller penceresindeki Gönder butonuna tıklatılır.
Gelen pencerede eşleştirilmiş durumdaki pozlar görüntülenir.
Pozlar son durumda sürükle-bırak yöntemi ile aktarılmak istenen iş grubuna tanımlanır.
İleri denilerek gelen bilgilendirme penceresinde gerekli kontroller sağlanır.
Yaklaşık Maliyete Gönder butonu kullanılarak gönderme işlemi sağlanır.
Mahaller penceresinde sağ taraftaki Düzen menüsünden Yazdır 'a gelerek pencerede pozlarla ilgili alınabilecek tüm belge içeriklerine erişilir.
Mahaller penceresinde +Mahal butonu kullanılarak pencereye ulaşılır.
Pencerede sağ taraftaki açılır-kapanır pencereden Mahal Nolarını Yeniden Oluştur menüsü kullanılarak Yeni Mahal No alanı doldurulur ve Tümünde işaretlenip, Uygula denilerek toplu değiştirme işlemi sağlanır.
Mahaller penceresinde +Mahal butonu kullanılarak pencereye ulaşılır.
Pencerede sağ taraftaki açılır-kapanır pencereden Mahal Nolarını Yeniden Oluştur menüsü kullanılarak Yeni Mahal No alanı doldurulur ve Seçililerde işaretlenip, Uygula denilerek toplu değiştirme işlemi sağlanır.
+Yüzey butonu ile gelen pencerede sol alttaki Önerilen Yüzeyler kutucuğu işaretlenir.
Hazır yüzeyler toplu olarak seçilip, penceredeki S >> (Seçilileri Gönder) butonu ile aktarma işlemi sağlanır.
Gelişmiş özellikler içeren mahal listesi menüsünde hem profesyonel anlamda mahaller tanımlayıp çıktıları elde edilir hem de mahal esasıyla metrajlar yapılabilir. Mahal Metrajları adı altında tüm metrajlar imalat, demir, profil ve tesisat olmak üzere, dört ayrı bölüm olarak yapılırlar.
Mahallerin (Kat, mahal ve yüzeylerin) tanımlamaları yapıldıktan sonra sağ üstteki alandan metraj türü seçilerek istenen metraj türünde çalışılır.
Öncelikle Mahaller penceresini açın.
Sırası ile;
+Blok butonuna tıklayarak oluşturmak istediğiniz blokları
+Kat butonuna tıklayarak oluşturmak istediğiniz katları
+Mahal butonuna tıklayarak oluşturmak istediğiniz mahalleri
+Yüzey butonuna tıklayarak oluşturmak istediğiniz yüzeyleri oluşturun.
Sonra pozlarınızı ekleyin.
Metraj çalışmalarınızı tamamladığınızda mahallerin bulunduğu, pencerenin sol tarafındaki Düzen menüsünden Yazdır> Mahal Listesi butonu ile listenizi oluşturun.
Mahaller penceresinde yapılan metraj işlemleri oluşturulan mahal ve yüzeylerde yapılıp daha sonra iş gruplarına gönderilirken metrajlar penceresinde yapılan metraj işlemleri doğrudan iş grupları üzerinde yapılır.
Yaklaşık Maliyet dosyası oluşturuken dosyaya ait bilgilerin (dosya adı, hesap tarihi vs.) ekranda ''Miktar Hesaplamaları Nerede Yapılacak? > Mahal listesine bağlı Mahal Metrajları pencerelerinde'' seçeneği ile dosya açılmalıdır. Bu şekilde açılan dosyalarda İş Grupları penceresi görünmez ve Mahaller penceresinde oluşturulan mahaller gönderildiğinde Yaklaşık Maliyetteki iş grubu ağacı oluşturulan mahal ve yüzeylere göre atanır.
Yaklaşık Maliyet İşlemleri > Mahal Listesi ve Metrajları menüsüne gelin.
Bu pencere ilk açıldığında sadece işin adını içerir.
İşin adının üzerinde iken +Blok butonu ile blok ya da bloklar oluşturulur.
Oluşturulan blok üzerinde sağ tıklatıp Kat Düzenle'yi seçin.
Sağ pencereye işe ait kat ve blok isimlerini, olmasını istediğiniz sırada, liste olarak yazın. Her bir satır (Kat) için açıklama yazmak da mümkündür. Bu işlem sırasında sol pencerede Önerilen Katlar isimleri veya İş'teki Katlar yer alırlar. Bunlardan yararlanmak ve istenilenleri seçerek sağ pencereye aktarmak mümkündür.
Liste tamamlandığında Tamam ile pencere kapatılır.
Düzenlenmiş kat isimleri ve açıklamaları, üzerinde sağ tıklatılıp Düzelt seçilerek değiştirilebilir.
Yüzeye, mahale veya kata eklenmiş pozların her biri üzerinde durup alt bölümde metraj cetvellerini düzenlemek mümkündür. Genel kullanım olarak metrajların son dal olan yüzeylere bağlı olarak yapılması beklenir. Ancak bazen direkt bir Kat'a ya da Mahal'e bağlı olarak da metraj yapmak gerekebilir. Bu tür bölümlerde (Kat ve Mahaller) + Girişe Aç özelliği kullanılır.
Pencerenin sağ üstündeki seçeneklerden veya Düzen > Mahal Listesi ve > İmalat Metrajı yazısını tıklatın.
+Poz butonu ile metraj yapılacak pozu/pozları ekleyin ve pencereyi kapatın.
Adet, Boy, En ve Yükseklik hücrelerine girilen veya hesaplanan değerlerin virgülden sonra tüm haneleri alınır, ancak bunların çarpımı ile bulunan Azı hücresinin değerinin virgülden sonra 3 hanesi kullanılır.
Satır satır gerekli bilgileri girin.