Yeni birim fiyat tespiti yapım işleri hakediş uygulamalarında en çok anlaşmazlığa sebep olan konulardan biridir. Buradaki anlaşmazlık ilgili mevzuatın yeterince anlaşılır olmamasından kaynaklanmaktadır. Bu makalede mevzuatta ilgili yerler KİK, YFK ve Sayıştay kararlarıyla desteklenerek anlatılacaktır. Makalenin sonunda örnek uygulamalarla konu pekiştirilecektir. Yeni birim fiyat tespiti yaparken her işin kendine özgü dinamikleri olduğu unutulmamalıdır.
Sözleşmenin uygulanması sırasında ilave iş artışından dolayı yapımına ihtiyaç duyulan imalatın fiyatına yeni birim fiyat denir. Anahtar teslim götürü bedel işlerde yapımından vazgeçilen imalatlar için de yeni birim fiyat tespiti yapılmalıdır.
Mevzuatta yeni birim fiyat 4 yerde geçmektedir:
- Yapım İşleri Genel Şartnamesi (Madde 22)
- Kamu İhale Genel Tebliği (Madde 53.5)
- Yapım İşlerine Ait Tip Sözleşme (Madde 28)
- Fiyat Farkına İlişkin Esaslar (Madde 6/8)
Yapım İşleri Genel Şartnamesi
Sözleşmede bulunmayan veya fiyatı belirli olmayan işlerin fiyatının tespiti
Madde 22 -
1) 12 üncü maddenin 4 üncü fıkrasında belirtilen proje değişikliği şartlarının gerçekleştiği hallerde, işin yürütülmesi aşamasında idarenin gerekli görerek yapılmasını istediği ve ihale dokümanında ve/veya teklif kapsamında fiyatı verilmemiş yeni iş kalemlerinin ve/veya iş gruplarının bedelleri ile 21 inci maddeye göre sözleşme kapsamında yaptırılacak ilave işlerin bedelleri, ikinci fıkrada belirtilen usuller çerçevesinde yüklenici ile birlikte tespit edilir. Bu şekilde hesaplanacak ilave işlerin bedelleri; birim fiyat sözleşmelerde yeni birim fiyatlar üzerinden, anahtar teslim götürü bedel sözleşmelerde ise yeni birim fiyatlar üzerinden hesaplanacak artış tutarına göre belirlenecek ilerleme yüzdeleri esas alınarak yükleniciye ödenir.
2) Yeni fiyatın tespitinde iş kalemi veya iş grubunun niteliğine göre aşağıdaki sıralamaya uyularak oluşturulan analizlerden biri kullanılır:
a) Yüklenicinin birim fiyatlarının/teklifinin tespitinde kullanarak teklifi ekinde veya aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında idareye sunduğu ve yeni iş kalemi/grubu ile benzerlik gösteren iş kalemlerine/gruplarına ait analizler dikkate alınarak oluşturulacak analizler.
b) İdarede veya diğer idarelerde mevcut olan ve yeni iş kalemine/grubuna benzerlik gösteren analizler dikkate alınarak oluşturulacak analizler.
c) İhaleyi yapan idarenin daha önce gerçekleştirdiği ve ihale konusu işe benzer nitelikteki yapım işlerinin sözleşmelerinde ortaya çıkan iş kalemleri/gruplarına ait maliyet analizleri dikkate alınarak oluşturulacak analizler.
ç) Yeni iş kaleminin/grubunun yapılması sırasında tutulacak puantajla tespit edilecek malzeme miktarları, işçi ve makinelerin çalışma saatleri ile diğer tüm girdiler esas alınarak oluşturulacak analizler.
3) İş kalemi veya iş grubunun niteliğine uygun olarak yukarıdaki analizlere, kaynakların verimli kullanılması gözetilerek aşağıdaki rayiçlerden biri, birkaçı veya tamamı uygulanabilir:
a) Varsa yüklenicinin teklifinin ekinde aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında idareye verdiği teklif rayiçler.
b) İdarede veya diğer idarelerde mevcut rayiçler.
c) İhaleyi yapan idarenin daha önce gerçekleştirdiği ve ihale konusu işe benzer nitelikteki yapım işlerinin sözleşmelerinde ortaya çıkan fiyatlar.
ç) İdarece kabul edilmek şartıyla, ticaret ve/veya sanayi odasınca onaylanmış uygulama ayına ait yerel rayiçleri.
4) Yeni fiyat yüklenici ile birlikte yukarıda belirtilen usullerden biri ile tespit edilerek düzenlenen tutanak idarenin onayına sunulur ve otuz gün zarfında idarece onaylanarak geçerli olur. Yeni fiyat tespitinde yüklenici ile uyuşulamaz ise, fiyat tutanağı idare tarafından onaylanmaksızın, taraflarca anlaşmazlık tutanağı düzenlenir ve anlaşmazlık idare tarafından on gün içerisinde Yüksek Fen Kurulunca belirlenen usul ve esaslara uygun olarak anılan Kurula intikal ettirilir. Yüksek Fen Kurulu tarafından tespit edilen fiyatın iki tarafça kabulü zorunludur. Yüklenici, fiyat uyuşmazlığı hakkındaki Yüksek Fen Kurulu kararını beklemeden idare tarafından tespit edilmiş fiyat üzerinden işe devam etmek zorundadır.
5) İkinci fıkraya göre yeni fiyatın hesabında, yeni tespit edilecek iş kaleminin analizinde yer alan girdilere ait miktarların varsa rayiçlere ve genel giderlere tesiri dikkate alınır. Bu itibarla, sözleşmede yeni birim fiyat analizleri için önceden belirlenmiş bir kâr ve genel gider oranı var ise bu oran dikkate alınarak yeni birim fiyat hesabı sonuçlandırılır. Sözleşmede bu konuda bir oran belirlenmemiş ise, oluşturulan kâr ve genel gider hariç analiz tutarına %10 oranındaki yüklenici karına ilave olarak %15 oranına kadar idare ve yüklenicinin anlaştığı oranda genel gider eklenir. Ayrıca, yüklenicinin teklifi kapsamında yeni iş kalemi ile benzerlik gösteren iş kaleminin bulunması halinde, bu madde kapsamında hesaplanan yeni birim fiyat; yüklenici tarafından benzerlik gösteren iş kalemi için teklif edilen birim fiyatın, idarece aynı iş kalemi için resmi analiz ve rayiçler de kullanılarak hesaplanan birim fiyata oranı (0,90’ı aşmamak üzere) ile yeni iş kalemine ait resmi analiz ve rayiçler de kullanılarak hesaplanan birim fiyatın çarpılması sonucunda elde edilen tutarı geçemez. Yüklenicinin teklifi kapsamında yeni iş kalemi ile benzerlik gösteren iş kaleminin bulunmaması halinde ise, yeni birim fiyat; yeni iş kalemine ait resmi analiz ve rayiçler de kullanılarak hesaplanan birim fiyatın %90’ını geçemez.
6) İdare istediği taktirde; bir işte, sözleşmeye esas proje içinde kalan ancak öngörülemeyen durumlar nedeniyle bir iş artışının zorunlu olduğu hallerde, ayrıca bir yükleniciye yaptırılması mümkün olan bir işi başkasına da yaptırabilir, bundan dolayı yüklenici herhangi bir hak talebinde bulunamaz.
7) 12 nci maddenin dördüncü fıkrasına göre gerçekleştirilen proje değişikliğine bağlı olarak iş eksilişinin ortaya çıktığı durumlarda, iş eksilişi kapsamına giren imalatların fiyatının hesaplanmasında, bu maddede yer alan yeni fiyatın tespitine ilişkin hükümler uygulanır.
Yeni birim fiyatı, yüklenicinin ve idarenin birlikte tespit etmesi gerekmektedir. Yeni birim fiyat tespitinde analiz seçiminde Madde 22’nin 2.fıkrasındaki sıraya uyulması gerekmektedir. Uygulamada en çok “b) İdarede veya diğer idarelerde mevcut olan ve yeni iş kalemine/grubuna benzerlik gösteren analizler dikkate alınarak oluşturulacak analizler” seçeneğinin kullanıldığı görülmektedir.
Rayiç seçiminde ise “kaynakların verimli kullanılması gözetilerek” denilerek bir sıralama yapılmamıştır. 2.fıkranın ç bendine göre proforma fatura alınarak uygulanan rayiçler yetkili sanayi ve/veya ticaret odasına onaylatılmalıdır. Bu konuyla ilgili Sayıştay Temyiz Kurulunun 2.2.2022 tarihli 50975 numaralı kararı vardır.
Anahtar teslim götürü bedel işlerde işin tümüne teklif verildiği için Madde 22’nin 5.fıkrasına göre “yüklenici tarafından benzerlik gösteren iş kalemi için teklif edilen birim fiyatın” bulunması aşırı düşük sorgulama yapılmışsa ve benzeyen iş kalemi açıklama istenilen bir iş kalemiyse ancak mümkündür. Böyle bir durum yoksa anahtar teslim götürü bedel işlerde üst sınır değer hesabı yaparken Madde 22’nin 2. ve 3.fıkrasına göre bulunan fiyatlar 0,90’la çarpılmalıdır. Bu konuyla ilgili de Sayıştay 4.Dairesinin 7.2.2023 tarihli 297 numaralı kararı vardır.
Madde 22’ye 08.08.2019 değişikliyle beraber 7.fıkra eklenmiştir. Bu fıkrayla anahtar teslim götürü bedel işlerde eksilen imalatların birim fiyat tespiti için de Madde 22’deki yöntemlerin izlenmesi gerektiği şartı konulmuştur.
Yeni birim fiyat tespiti yaparken en çok tartışılan konulardan biri de kullanılacak analizlerin uygulama dönemi mi yoksa ihale dönemi fiyatlarına göre mi belirleneceğidir. Bu sorunun cevabı sözleşmede fiyat farkının olup olmamasıyla ilgili değişmektedir. Sözleşmede fiyat farkı yer alıyorsa ihale döneminde geçerli olan birim fiyatlar kullanılmalıdır. Sözleşmede fiyat farkı yer almıyorsa uygulama döneminde geçerli olan birim fiyatlar kullanılmalıdır. Konuyla YFK’nin 06.12.2018 tarihli 2018/47 numaralı kararı vardır.
Kamu İhale Genel Tebliği
53.5. Yeni iş kaleminin birim fiyatının tespit edilmesi
Yapım İşleri Genel Şartnamesi’nin “Sözleşmede bulunmayan veya fiyatı belirli olmayan işlerin fiyatının tespiti” başlıklı 22 nci maddesinin beşinci fıkrasına göre;
a) Yüklenicinin teklifi kapsamında yeni iş kalemi ile benzerlik gösteren iş kaleminin bulunması halinde, anılan Şartname maddesi uyarınca hesaplanan yeni birim fiyat (YBF); yüklenici tarafından benzerlik gösteren iş kalemi için teklif edilen birim fiyatın (BİTBF), idarece aynı iş kalemi için resmi analiz ve rayiçler de kullanılarak hesaplanan birim fiyata (BİHBF) oranı (0,90’ı aşmamak üzere) ile yeni iş kalemine ait resmi analiz ve rayiçler de kullanılarak hesaplanan birim fiyatın (BF) çarpılması sonucunda elde edilen tutarı geçemez. Bu itibarla, nihai olarak yeni iş kaleminin birim fiyatının hesaplanmasında aşağıdaki formül kullanılır.
YBF: Yeni iş kaleminin birim fiyatı
BF: Resmi analiz ve rayiçler de kullanılarak (%25 oranında kar ve genel gider dahil) hesaplanan yeni iş kalemine ait birim fiyat
BİTBF: Yüklenici tarafından benzerlik gösteren iş kalemi için teklif edilen birim fiyat
BİHBF: İdarece yeni iş kalemine benzerlik gösteren iş kalemi için resmi analiz ve rayiçler de kullanılarak (%25 oranında kar ve genel gider dahil) hesaplanan birim fiyat
Örnek olarak, yeni birim fiyat hesaplanan bir işte; yüklenici tarafından yeni iş kalemine benzerlik gösteren iş kalemi için teklif edilen birim fiyatın 80 TL, idarece aynı iş kalemi için resmi analiz ve rayiçler de kullanılarak hesaplanan birim fiyatın 100 TL, resmi analiz ve rayiçler de kullanılarak hesaplanan yeni iş kalemine ait birim fiyatın 120 TL olduğu bir durumda yeni iş kalemine ait birim fiyatın tespiti yukarıdaki formül kullanılarak aşağıdaki şekilde yapılır.
Bu durumda Yapım İşleri Genel Şartnamesinin 22 nci maddesi uyarınca yeni iş kalemine ait birim fiyatın 105 TL olarak hesaplanması halinde, bu tutar, 96 TL’den büyük olduğu için yeni iş kalemine ait birim fiyat nihai olarak 96 TL olarak belirlenmeli ve hakediş ödemelerinde bu birim fiyat dikkate alınmalıdır.
Öte yandan aynı örnek için yeni iş kalemine ait birim fiyatın 85 TL olarak hesaplanmış olması halinde ise; bu tutar, 96 TL’den küçük olduğu için yeni iş kalemine ait birim fiyat 85 TL olarak belirlenmeli ve hakediş ödemelerinde bu birim fiyat dikkate alınmalıdır.
b) Yüklenicinin teklifi kapsamında yeni iş kalemi ile benzerlik gösteren iş kaleminin bulunmaması halinde, yeni birim fiyat (YBF); yeni iş kalemine ait resmi analiz ve rayiçler de kullanılarak hesaplanan birim fiyatın (BF) %90’ını geçemez. Bu itibarla, nihai olarak yeni iş kaleminin birim fiyatının hesaplanmasında aşağıdaki formül kullanılır.
Örnek olarak, resmi analiz ve rayiçler de kullanılarak hesaplanan yeni iş kalemine ait birim fiyatın 120 TL olduğu bir durumda yeni iş kalemine ait birim fiyatın tespiti yukarıdaki formül kullanılarak aşağıdaki şekilde yapılır.
Bu durumda, Yapım İşleri Genel Şartnamesinin 22 nci maddesi uyarınca yeni iş kalemine ait birim fiyatın 110 TL olarak hesaplanması halinde, bu tutar, 108 TL’den büyük olduğu için yeni iş kalemine ait birim fiyat nihai olarak 108 TL olarak belirlenmeli ve hakediş ödemelerinde bu birim fiyat dikkate alınmalıdır.
Öte yandan aynı örnek için yeni iş kalemine ait birim fiyatın 100 TL olarak hesaplanmış olması halinde ise; bu tutar, 108 TL’den küçük olduğu için yeni iş kalemine ait birim fiyat 100 TL olarak belirlenmeli ve hakediş ödemelerinde bu birim fiyat dikkate alınmalıdır.
Yapım İşlerine Ait Tip Sözleşme
Madde 28 - Sözleşmede bulunmayan veya fiyatı belli olmayan işlere ait birim fiyat tespiti ile iş kalemi miktarının değişmesi
28.1. Sözleşme ve eklerinde birim fiyatı bulunmayan yeni iş kalemlerinin bedeli, Yapım İşleri Genel Şartnamesi hükümlerine göre hesaplanır.
28.1.1. …………
1) Sözleşmenin yürütülmesi aşamasında sözleşme ve eklerinde birim fiyatı bulunmayan yeni iş kalemi yaptırılmasına gerek duyulduğunda, bu yeni iş kaleminin birim fiyatının tespitine yönelik belirlenecek analizde sabit bir kâr ve genel gider oranının kullanılması öngörülür ise bu orana aşağıdaki madde metninde yer verilecektir.
“28.1.1. Sözleşmenin yürütülmesi sürecinde yeni birim fiyatın tespit edilmesi gerektiği durumlarda Genel Şartname’nin 22 nci maddesine göre belirlenecek analizde kâr ve genel gider oranı % … olarak alınır.”
2) Sözleşmenin yürütülmesi aşamasında sözleşme ve eklerinde birim fiyatı bulunmayan yeni iş kalemi yaptırılmasına gerek duyulduğunda, bu yeni iş kaleminin birim fiyatının tespitine yönelik belirlenecek analizde sabit bir kâr ve genel gider oranının kullanılması öngörülmüyor ise madde metnine “28.1.1. Bu madde boş bırakılmıştır.” yazılacaktır.
Yapım İşleri Genel Şartnamesi Madde 22’nin 5.fıkrasına göre tip sözleşmede yeni birim fiyatlar için bir kar oranı belirtilebilir. Kar oranı belirtilse bile yine aynı maddeye göre bir sınır değer hesabı yapılıp 2 fiyat kıyaslanarak düşük olan alınmalıdır. Bu konuyla ilgili Sayıştay 7.Dairesinin 2.2.2023 tarihli 570 numaralı kararı vardır.
Fiyat Farkına İlişkin Esaslar (Madde 6/8)
Sözleşmede birim fiyatı bulunmayan ve Yapım İşleri Genel Şartnamesine göre ihale tarihinin içinde bulunduğu aya ait fiyatı tespit edilemeyen iş kalemi için yeni birim fiyat yapılması halinde, bu fiyat, uygulama ayının rayiçlerine ve şartlarına göre tespit edilir. Belirlenen bu yeni birim fiyat, uygulama ayı fiyat farkı katsayısına (Pn) bölünerek iş kaleminin ihale tarihinin içinde bulunduğu aya ait birim fiyatı tespit edilir ve fiyat farkı hesabı bu fiyat esas alınarak yapılır.
Maddede anlaşılacağı üzere Pn’e bölme işlemi “ihale tarihinin içinde bulunduğu aya ait fiyatı tespit edilemeyen” iş kalemleri için yapılmalıdır. İhale tarihi itibariyle fiyatı belirli olan kurum pozları için bu işlem uygulanmamalıdır. Özel pozlar için uygulanmalıdır. Konuyla ilgili tekrar bir vurgu yapmak için KİK, 2022/DK.D-470 sayılı düzenleyici kurul kararı yayımlamıştır.
2022/DK.D-470 Sayılı Düzenleyici Kurul Kararı
Sözleşmesinde fiyat farkı ödenmesine ilişkin düzenleme bulunan yapım işlerinde farklı rayiçler bir araya getirilerek oluşturulan yeni bir iş kalemine ihtiyaç duyulması ve oluşturulacak yeni iş kaleminin içerisindeki rayiçlerin bir kısmının fiyatının ihale tarihi itibarıyla belirlenebildiği, bir kısım rayiçlerin ise ihale tarihi itibarıyla fiyatının belirlenemediği durumda;
1) Sözleşmesinde fiyat farkı ödenmesine ilişkin düzenleme bulunan yapım işlerinde farklı rayiçler bir araya getirilerek oluşturulan yeni bir iş kaleminin fiyatının belirlenmesine ihtiyaç duyulması halinde yeni iş kaleminin içerisindeki rayiçlerden fiyatı Yapım İşleri Genel Şartnamesi’nin “Sözleşmede bulunmayan veya fiyatı belirli olmayan işlerin fiyatının tespiti” başlıklı 22 nci maddesinin üçüncü fıkrasında sayılan yöntemler kullanılarak ihale tarihi itibarıyla belirlenebilenler için bu fiyatın kullanılması, fiyatı belirlenemeyenler için ise uygulama ayındaki fiyat tespit edilip bu fiyatın uygulama ayı fiyat farkı katsayısına (Pn) bölünerek ihale tarihinin içinde bulunduğu aya indirgenmesi, böylece yeni iş kaleminin ihale tarihinin içinde bulunduğu aya ait birim fiyatının karma şekilde tespit edilmesine,
Oybirliği ile karar verildi.
8.8.2019 mevzuat değişikliğiyle beraber yeni birim fiyat tespitinde bazı kavramlar ortaya çıkmıştır. “Benzerlik gösteren iş kalemi” kavramı tartışmalara neden olmuş ve bunun üzerine KİK 2020/DK.239 sayılı düzenleyici kurul kararı yayımlamıştır.
2020/DK.D-239 Sayılı Düzenleyici Kurul Kararı
Yapım işi sözleşme sürecinde yapımına karar verilen yeni iş kaleminin birim fiyatının tespitinde dikkate alınan üst sınır değer hesabında esas alınacak benzerlik gösteren iş kaleminin belirlenmesine ilişkin olarak,
- Yapım işi sözleşme sürecinde yapımına karar verilen yeni iş kaleminin birim fiyatının tespitinde dikkate alınan üst sınır değer hesabında esas alınacak benzerlik gösteren iş kaleminden, oransal olarak benzer miktarlarda aynı malzeme, işçilik ve makine-ekipman girdisi kullanımı söz konusu olan, mahiyet ve yapı tekniği bakımından benzerlik gösteren iş kalemlerinin anlaşılmasına,
- Benzerlik gösteren iş kalemi bulunup bulunmaması hususunda ise,
a) Yüklenicinin teklifi kapsamında yeni iş kalemine benzerlik gösteren bir iş kalemi bulunması halinde, bu iş kalemi esas alınarak hesaplanacak oranın üst sınır değer hesabında dikkate alınmasına,
b) Yüklenicinin teklifi kapsamında yeni iş kalemine benzerlik gösteren birden fazla iş kalemi bulunması halinde ise,
i) Kullanılacak aynı nitelikli malzemenin niceliği (ağırlık, kalınlık, alan, hacim, çap,yoğunluk, ışık akısı, debi, güç, vb.) dikkate alınarak yeni iş kaleminde kullanılan malzemeye en yakın nicelikte malzeme kullanılan iş kaleminin benzer nitelikli olarak belirlenmesi ve bu iş kalemi esas alınarak hesaplanacak oranın üst sınır değer hesabında dikkate alınmasına,
ii) Yeni iş kaleminde kullanılan malzemeye en yakın nicelikte malzeme kullanılan birden fazla iş kalemi bulunması halinde ise, söz konusu iş kalemleri esas alınarak hesaplanacak oranların aritmetik ortalamasının üst sınır değer hesabında dikkate alınmasına,
c) Yüklenicinin teklifi kapsamında yeni iş kalemine benzerlik gösteren bir iş kalemi bulunmaması halinde; 0,90 oranının üst sınır değer hesabında dikkate alınmasına,
Oybirliği ile karar verildi.
“Oransal olarak benzer miktarlarda aynı malzeme, işçilik ve makine-ekipman girdisi kullanımı söz konusu olan, mahiyet ve yapı tekniği bakımından benzerlik gösteren iş kalemleri” açıklamasına göre bir pozun bir poza benzeyip benzemediğini anlamak için pozlara ait tüm rayiçlerin ve miktarların hesabının yani aktarmasız analiz hesabı yapılmalıdır.
2020/DK.239 sayılı düzenleyici kurul kararına göre benzer poza aşağıdaki 2 poz örnek gösterilebilir.
15.500.1003 Pozunun Aktarmasız Analizi
✓ Aynı Malzeme
✓ Aynı İşçilik
✓ Aynı Makine
15.500.1004 Pozunun Aktarmasız Analizi
Yeni birim fiyat tespitinin daha iyi anlaşılabilmesi için farklı uygulamaların olduğu 6 örneği inceleyelim.
Örnek-1
İhale Tarihi: 17.01.2023
Sözleşme Türü: Teklif Birim Fiyat
Fiyat Farkı: Var
Sözleşmeye Yeni Giren Poz: 15.120.1001[Makine ile yumuşak ve sert toprak kazılması (Serbest kazı)]
Benzer Poz: Yok
Tip Sözleşme Madde 28.1.1’deki Kar Oranı: %15
Çözüm-1
- Sözleşmede fiyat farkı olduğu için ihale tarihinde geçerli olan birim fiyat kullanılmalıdır.
- 15.120.1001 pozunun ihale döneminde geçerli birim fiyatı 20,63 TL’dir. (2023-1)
- Sözleşmede %15 kar oranı verildiği için 15.120.1001 pozunun karsız fiyatına %15 kar oranı eklenerek %15 karlı birim fiyat bulunur. (20,63/1,25*1,15=18,98 TL)
- YİGŞ Madde 22’nin 5.fıkrasına göre göre üst sınır değer hesabı yapmak için birim fiyat 0,90’la çarpılır. (20,63x0,90=18,57 TL)
- 2 fiyat kıyaslanarak düşük olan birim fiyat alınarak işlem sonuçlandırılır. (18,57 TL)
Örnek-2
İhale Tarihi: 17.01.2023
Sözleşme Türü: Teklif Birim Fiyat
Fiyat Farkı: Var
Sözleşmeye Yeni Giren Poz: 15.120.1001 [(Makine ile yumuşak ve sert toprak kazılması (Serbest kazı)]
Benzer Poz: Var-15.120.1002 [Makine ile yumuşak ve sert küskülük kazılması (Serbest kazı)]
Tip Sözleşme Madde 28.1.1’deki Kar Oranı: Yok
Çözüm-2
- Sözleşmede fiyat farkı olduğu için ihale tarihinde geçerli olan birim fiyat kullanılmalıdır.
- 15.120.1001 pozunun ihale döneminde geçerli birim fiyatı 20,63 TL’dir. (2023-1)
- 15.120.1002 pozu benzer poz olarak belirlenmiştir. Pozun teklif birim fiyatı 20,00 TL olsun.
- 2023-1 birim fiyatı ise 27,50 TL’dir. 20,00/27,50 yapılarak benzerlik oranı 0,73 bulunur.
- Bu oran 15.120.1001 pozunun 2023-1 fiyatıyla çarpılarak birim fiyat hesabı sonuçlandırılır. (20,63x0,73=15,06 TL)
Örnek-3
İhale Tarihi: 17.01.2023
Sözleşme Türü: Teklif Birim Fiyat
Fiyat Farkı: Yok
Sözleşmeye Yeni Giren Poz: 15.120.1001[Makine ile yumuşak ve sert toprak kazılması (Serbest kazı)]
Benzer Poz: Var 15.120.1002 [Makine ile yumuşak ve sert küskülük kazılması (Serbest kazı)]
Uygulama Tarihi: 10.08.2023
Tip Sözleşme Madde 28.1.1’deki Kar Oranı: Yok
Çözüm-3
- Sözleşmede fiyat farkı olmadığı için uygulama tarihinde geçerli olan birim fiyat kullanılmalıdır.
- 15.120.1001 pozunun uygulama döneminde geçerli birim fiyatı 26,84 TL’dir. (2023-2)
- 15.120.1002 pozu benzer poz olarak belirlenmiştir. Pozun teklif birim fiyatı 20,00 TL olsun.
- 15.120.1002 pozunun ihale döneminde geçerli (2023-1) birim fiyatı 27,50 TL’dir. 20,00/27,50 yapılarak benzerlik oranı 0,73 bulunur. Yüklenici teklifini ihale dönemine göre belirlediği için benzer poz ait 2023-1 fiyatı yani ihale döneminde geçerli birim fiyat kullanılmıştır.
- Bu oran 15.120.1001 pozunun 2023-2 fiyatıyla çarpılarak birim fiyat hesabı sonuçlandırılır. (26,84x0,73=19,59 TL)
Örnek-4
İhale Tarihi: 17.01.2023
Sözleşme Türü: Teklif Birim Fiyat
Fiyat Farkı: Var
Sözleşmeye Yeni Giren Poz: ÖZEL-01
Benzer Poz: Yok
Tip Sözleşme Madde 28.1.1’deki Kar Oranı: Yok
Çözüm-4
- Sözleşmede fiyat farkı olduğu için ihale döneminde geçerli birim fiyat kullanılmalıdır.
- Sözleşmeye yeni giren poz ihale tarihi itibariyle fiyatı belirlenemeyen bir poz olduğu için uygulama dönemi fiyatı belirlenip Pn katsayısına bölünmelidir.
- İhale dönemine çekilerek birim fiyatı bulunan ÖZEL-01 pozunun sözleşmede benzer pozu olmadığı için sınır değer hesabı yapmak için 0,90’la çarpılmalıdır.
- Sayısal değerler üzerinden örneklendirirsek ÖZEL-01 pozunun birim fiyatı 1.000,00 TL olsun.
- Uygulama ayı Ağustos 2023 olduğu için sözleşmedeki ağırlık oranlarına göre belirlenen Pn değeri 1,20 olsun. (Pn değeri sözleşmeye göre değişkenlik gösterir örnek olarak 1,20 verilmiştir)
- 1000/1,20 yaparak pozun fiyatı ihale tarihine indirgenir. (833,33 TL)
- Bu fiyat sınır değer hesabı yapmak için 0,90’la çarpılarak yeni birim fiyat hesabı sonuçlandırılır. (833,33x0,90=749,70 TL)
Örnek-5
İhale Tarihi: 17.01.2023
Sözleşme Türü: Teklif Birim Fiyat
Fiyat Farkı: Yok
Uygulama Tarihi: 10.08.2023
Sözleşmeye Yeni Giren Poz: ÖZEL-01
Benzer Poz: Yok
Tip Sözleşme Madde 28.1.1’deki Kar Oranı: Yok
Çözüm-5
- Sözleşmede fiyat farkı olmadığı için uygulama döneminde geçerli birim fiyat kullanılmalıdır.
- Sayısal değerler üzerinden örneklendirirsek ÖZEL-01 pozunun uygulama dönemi birim fiyatı 1.000,00 TL olsun.
- Bu fiyat sınır değer hesabı yapmak için 0,90’la çarpılarak yeni birim fiyat hesabı sonuçlandırılır. (1.000,00x0,90=900,00 TL)
Örnek-6
İhale Tarihi: 17.01.2023
Sözleşme Türü: Anahtar Teslim Götürü Bedel
Fiyat Farkı: Yok
Sözleşmeye Yeni Giren Poz: 15.120.1001(Makine ile yumuşak ve sert toprak kazılması (Serbest kazı))
Benzer Poz: Yok
Uygulama Tarihi: 10.08.2023
Tip Sözleşme Madde 28.1.1’deki Kar Oranı: Yok
Çözüm-6
- Sözleşmede fiyat farkı olmadığı için uygulama tarihinde geçerli olan birim fiyat kullanılmalıdır.
- 15.120.1001 pozunun uygulama döneminde geçerli birim fiyatı 26,84 TL’dir. (2023-2)
- Sözleşme türü anahtar teslim götürü bedel olduğu için benzer poz bulunamamıştır. Üst sınır değer hesabı olarak 0,90’la çarpılarak yeni birim fiyat hesabı sonuçlandırılır. (26,84x0,90=24,16 TL)