Ek ve Artırımlı Fiyat Farkı Hesabı
13 Mayıs 2022 tarihli ve 31834 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “4735 Sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunun Geçici 6’ncı Maddesinin Uygulanmasına İlişkin Esaslar” ile merakla beklenen ek ve artırımlı fiyat farkı hesabının esasları yayımlanmıştır.
Bu yazımızda ek ve artırımlı fiyat farkı hesabını inceleyip e-HakedişPro’da nasıl yapıldığını göreceğiz.
Ek Fiyat Farkı Hesabı
Ek Fiyat Farkı hesabı;
- İhale tarihi 1 Nisan 2022’den önce olan,
- 15 Nisan 2022 tarihi itibariyle devam eden (kabulü/geçici kabulü onaylanmayan),
sözleşmeler için geçerli olup. Yüklenicinin 13 Haziran 2022’ye kadar (bu tarih dahil) idareye yazılı olarak başvuruda bulunmasıyla hesaplanacaktır.
Ek fiyat farkı hesabı 1 Ocak 2022 ile 31 Mart 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilen kısımlar için verilecektir. Ek fiyat farkı formülü aşağıdaki gibidir:
Fe=AnxEx(Pn-1)
Ek Fiyat Farkı Hesabı’nı 3 başlıkta inceleyeceğiz:
- İhale Dokümanında Fiyat Farkı Hesaplanmayacağı Düzenlenen Sözleşmeler
Pn= Gn/Go şeklinde hesaplanır ve E=0,56 olarak alınacaktır.
- İhale Dokümanında Fiyat Farkı Hesabı Düzenlenen Sözleşmeler (Genel Endekse Göre)
Pn= Gn/Go şeklinde hesaplanır ve E=0,41 olarak alınacaktır.
- İhale Dokümanında Fiyat Farkı Hesabı Düzenlenen Sözleşmeler (Ağırlık Katsayılarına Göre)
şeklinde hesaplanır ve E=0,33 olarak alınır.
Pn formülündeki:
Temel Endeks(o): 1 Temmuz 2021’den önce ihale edilen işler için 2021 Haziran ayına ait TÜİK tarafından yayımlanan ilgili endeksi 1 Temmuz 2021 – 31 Mart 2022 tarihleri arasında ihalesi yapılan işlerde ihale tarihinin içinde bulunduğu aya ait TÜİK tarafından yayımlanan ilgili endeksi ifade eder.
Güncel endeks(n): Uygulama ayına ait TÜİK tarafından yayımlanan endeksi ifade eder.
An: 1 Ocak 2022 ile 31 Mart 2022 tarihleri arasında (bu tarihler dâhil) gerçekleştirilen sözleşme kısmı için yapılan ilk geçici hakedişte (n=1) olmak üzere (n) inci hakedişte; birim fiyatlı işlerde uygulama ayında gerçekleşen iş kalemleri ve ihzarat miktarlarının sözleşme birim fiyatlarıyla çarpılması sonucu bulunan tutarı, anahtar teslimi götürü bedel işlerde ise uygulama ayında gerçekleşen ilerleme yüzdesiyle sözleşme bedelinin çarpılması sonucu bulunan tutarı ifade eder.
1 Ocak 2022 ile 31 Mart 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilen kısımlara ilişkin şantiye defteri, iş programı ve benzeri kanıtlayıcı belge bulunmaması halinde, sözleşme fiyatları ile yapılan iş miktarları ve takvim günü sayıları kullanılarak enterpolasyon yöntemiyle belirlenebilir. (bknz. 4735 Sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununun Geçici 5 inci Maddesinin Uygulanmasına İlişkin Esaslara Dair Tereddütlerin Giderilmesi Hakkındaki Kurul Kararı-1 Madde 6)
e-HakedişPro’da Ek Fiyat Farkı Hesabı
Ek Fiyat Farkı hesabı koşullarını sağlayan dosyalarda Kapaklar bölümünde B2 satırı (2022/5546) açılır. Hesapla düğmesine tıklandığında Ek Fiyat Farkı Hesaplama penceresi açılır. Sözleşmesinde fiyat farkı verilip verilmeyeceğine göre E katsayısı belirlenir. Sözleşmesine göre Ocak 2022, Şubat 2022 ve Mart 2022 aylarına ait yapılan iş tutarları yazılarak ek fiyat farkı hesabı yapılmış olur.
Ek Fiyat Farkı Teminat Kesintisi ek fiyat farkı tutarının %6’sı olarak hesaplanmıştır. Kapaklar bölümündeki Kesintileri Düzenle bölümüne yazılmalıdır. (bknz. 4735 Sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununun Geçici 5 inci Maddesinin Uygulanmasına İlişkin Esaslara Dair Tereddütlerin Giderilmesi Hakkındaki Kurul Kararı-1 Madde 7)
Artırımlı Fiyat Farkı Hesabı
1 Nisan 2022 tarihinden önce 4734 sayılı Kamu İhale Kanununa göre ihalesi yapılan 15 Nisan 2022 tarihi itibariyle devam eden 1 Ocak 2022 – 31 Aralık 2023 tarihleri arasında (bu tarihler dâhil) gerçekleştirilen kısımlar için; ihale dokümanında fiyat farkı hesaplanmasına ilişkin hüküm bulunanlarda, sözleşmesine göre hesaplanan fiyat farkı tutarı bu Esaslara göre artırılır, ihale dokümanında fiyat farkı hesaplanmasına ilişkin hüküm bulunmayanlar ile hüküm bulunmakla birlikte sadece girdilerin bir kısmı için fiyat farkı hesaplananlarda hesaplanmayan kısımlar için de bu esaslara göre fiyat farkı hesaplanır.
Artırımlı fiyat farkı hesaplanabilmesi için yüklenicinin idareye yazılı olarak başvuruda bulunma şartı aranmaz. Ancak Esasların yürürlüğe girdiği tarihten önce düzenlenen hakedişlere ilişkin olarak artırımlı fiyat farkı hesaplanabilmesi için yüklenicinin idareye 13 Haziran 2022’ye kadar(bu tarih dahil) yazılı olarak başvurması gerekmektedir.
Artırımlı Fiyat Farkını 2 başlıkta inceleyeceğiz:
- İhale Dokümanında Fiyat Farkı Hesaplanmayacağı Düzenlenen Sözleşmeler
Pn=Gn/Go olmak üzere Fd = An x D x (Pn -1) şeklinde hesaplanır.
D: 01 Ocak 2022-31 Aralık 2022 tarihleri arasında (bu tarihler dâhil) 0,25; 1 Ocak 2023-31 Aralık 2023 tarihleri arasında (bu tarihler dâhil) 0,15 sabit katsayısını ifade eder.
- İhale Dokümanında Fiyat Farkı Hesabı Düzenlenen Sözleşmeler
1 Ocak 2022-31 Aralık 2023 tarihleri arasında (bu tarihler dâhil) gerçekleştirilen kısımlar için fiyat farkı hesaplanmasında Fiyat Farkına İlişkin Esasların 5 inci maddesindeki formülde yer alan B katsayısı 0,90 yerine 1,00 olarak uygulanır.
F= AnxBx(Pn-1)
e-HakedişPro’da Artırımlı Fiyat Farkı Hesabı
a) İhale Dokümanında Fiyat Farkı Hesaplanmayacağı Düzenlenen Sözleşmeler
Artırımlı Fiyat Farkı koşulunu sağlayan dosyalara girişte “Bu dosyada 2022/5546 sayılı kararnameye uygun olarak Artırımlı Fiyat Farkı uygulamak istiyor musunuz?” sorusuna Evet denildiğinde program arayüzünde Fiyat Farkı kısayolu açılır. Program yukarıda anlatılanlara göre artırımlı fiyat farkı hesabı gerçekleştirir.
Artırımlı fiyat farkının doğru hesaplanabilmesi için fiyat farkı kısayoluna girişte açılan Ödenek Dilimleri penceresine aylık ödenek miktarları (iş programı tutarları) mutlaka doldurulmalıdır.
b) İhale Dokümanında Fiyat Farkı Hesabı Düzenlenen Sözleşmeler
Artırımlı Fiyat Farkı koşulunu sağlayan dosyalara girişte “Bu dosyada 2022/5546 sayılı kararnameye uygun olarak Artırımlı Fiyat Farkı uygulamak istiyor musunuz?” sorusuna Evet denilip program arayüzünde Fiyat Farkı kısa yoluna tıkladığımda Artırımlı Fiyat Farkı hesabı yapıldığı görülür. 1 Ocak 2022 – 31 Aralık 2023 tarihleri arasında yapılan işler için B “1” alınır.
Basit bir örnek üzerinden e-HakedişPro’daki Fiyat Farkı Hesap Cetveli’ni incelediğimizde 2021 Aralık ayına ait fiyat farkı hesabı yapılırken B “0,9” alınırken 2022 Ocak ayında B “1” alınmıştır.
Siz de Ek ve Artırımlı Fiyat Farkı Hesabı’nı en güvenilir ve kolay yoldan hesaplatmak istiyorsanız e-HakedişPro kullanın!
İlgili Dokümanlar
4735 Sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunun Geçici 6’ncı Maddesinin Uygulanmasına İlişkin Esaslar
4735 Sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununun Geçici 5 inci Maddesinin Uygulanmasına İlişkin Esaslara Dair Tereddütlerin Giderilmesi Hakkındaki Kurul Kararı-1
4735 Sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununun Geçici 5 inci Maddesinin Uygulanmasına İlişkin Esaslara(Ek Fiyat Farkı 1) Dair Tereddütlerin Giderilmesi Hakkında Kararlara ulaşmak için tıklayınız.