Bulunulan maliyet dosyası ve ilgili diğer genel ayarlar burada yapılır.
Yazdırma Ayarları
Oluşacak belgelerin türü
Programda esas alınması önerilen çıktı formatı Word formatıdır. Ancak çıktıların pdf ve Excel olarak oluşması da sağlanabilir.
Belgelerdeki Poz No alanlarına ne yazılsın?
Kullanıcı bulunulan iş dosyasındaki tüm çıktılarda poz numarası alanında çıkmasını istediği bilgiyi burada belirtmelidir. Bu seçenekler; Eski Poz No’lar, Poz No’lar, Poz No [Eski Poz No], Özel Kod No’lar ve Boş bırakılsın olmak üzere 5 tanedir.
Not: “Belgelerdeki Poz No alanlarına ne yazılsın?” sorusu için Özel Kod No‘lar seçili olduğu durumda, kullanılan pozlara İşin Birim Fiyatları menüsünde özel kodlar atanmamışsa, belgelerdeki poz no alanlarında asıl poz numaraları görünür.
Pencerelerdeki sıralamalar neye göre yapılsın?
Pencerelerde, poz noya ve eski poz noya göre olmak üzere 2 farklı sıralama şekli vardır. Burada belirtilen kullanıcı tercihi istenen pencerelerde sıralanmak istenen sütun adına tıklatılarak değiştirilebilir.
Belgelerde İş Grubu Nasıl Yazılsın?
Belgelerde iş grubu ya Sadece İş Grubu ya da Bağlı olduğu ana gruplar ile yazdırılabilir.
Belgelerde iş grubu olarak ne yazılsın sorusu için Sadece İş Grubu seçilmişse, örnekteki birinci grup tüm belgelerde KAZI, DOLGU, DRENAJ, YALITIM İMALATLARI olarak yazılır.
Belgelerde iş grubu olarak ne yazılsın sorusu için diğer seçenek olan Bağlı olduğu ana gruplar ile belirlenmişse, örnekteki birinci grup tüm belgelerde İNŞAAT İMALATLARI > KAZI, DOLGU, DRENAJ, YALITIM İMALATLARI olarak yazılır.
Belgelerde İşin Adı’na ne yazılsın?
Pencerelerde, poz noya ve eski poz noya göre olmak üzere 2 farklı sıralama şekli vardır. Burada belirtilen kullanıcı tercihi istenen pencerelerde sıralanmak istenen sütun adına tıklatılarak değiştirilebilir. Belgelerde, dosya açarken girilen ve programın ana penceresinde konumlanan isim, işin adı olarak kullanılır. Ancak bu alanın büyüklüğünün yetmediği durumlar olabilir. Buradaki İşin Uzun Adı alanı çok uzun isim içeren işler için konulmuştur. İşin adı alanına sığdırılamayan isimler (özellikle bazı karayolları işlerinde rastlanır) burada İşin Uzun Adı seçeneği kullanılıp girildiğinde tüm belgelerde kullanılır.
Değiştirilen seçeneklerin geçerli olabilmesi için Otomasyon Seçenekleri penceresinden Tamam ile çıkılmalıdır.
Fiyat Farkı Hesabında Seçenekler
Fiyat farkı verilen işlerde işin belirli kısımları için farklı ağırlık oranları belirlenmiş ve işin sözleşmesinde bu durum belirtilmiş olabilir. Bu durumda farklı ağırlık oranı ve endeks öngörülmüş olan işler farklı iş gruplarında gösterilmeli ve buradaki seçim Her iş grubu için ayrı yapılsın olarak yapılmalıdır.
Kararnameye göre yukarıdaki seçim mutlaka Evet olarak yapılmalıdır. Çünkü geçmiş ayların iş programı doldurulmadan yeni bir aya geçilemeyeceği gibi, hangi ayın endekslerinin kullanılacağı iş programının doldurulmasına bağlıdır.
ÖTV Fiyat Farkı
ÖTV Fiyat farkı hesabı gerektiren dosyalarda kendiliğinden hesaplamalar yapılır. Mevzuatın sık sık değişmesi nedeniyle buradaki ayarlar kullanıcının yönetimine de açıktır.
Değiştirilen seçeneklerin geçerli olabilmesi için Otomasyon Seçenekleri penceresinden Tamam ile çıkılmalıdır.
Nakliye Hesabı Seçeneği
Bu menü sadece Teklif Birim Fiyatlı İş seçeneğinde görünür.
Değiştirilen seçeneklerin geçerli olabilmesi için Otomasyon Seçenekleri penceresinden Tamam ile çıkılmalıdır.
Server (Sunucu) Sürümünde
- Kullanıcının Tüm Dosyalarını İzleme Yetkisi Vermek (Server Lisansında)
- Kullanıcının Tüm Dosyalarının Sahipliğini Devretmek (Server Lisansında)
Not: Burada yapılan ayarların yeni açılacak bir yaklaşık maliyet dosyasında aynen kullanılması istenirse seçeneği işaretli olmalıdır.