Kullanılan pozları (iş kalemlerini) kontrol edip düzeltme ve yeni poz kaydı işlemleri İşin Birim Fiyatları menüsünde yapılır.
Bilgisayarın aniden kapanması ve benzeri istenilmeyen durumlar sorunda veritabanında sıralama hatası ve buna bağlı olarak çift pozların oluşması durumuna rastlanılabilir. Böyle durumlarda İşin Bilgileri>Onar seçeneği kullanılmalıdır.
Bir iş’te kullanılan pozlar ilgili menülerde (metraj, YM Cetveli, …) kullanıldıkça kendiliğinden İşin Birim Fiyatları’na da eklenirler. Bu nedenle kullanılmadığı halde kurum kitaplarını İşin Birim Fiyatları’na eklemek, dosyayı gereksiz yere büyüteceği için doğru değildir. Pozlar, gerektiğinde istenilen kitaptan seçim yapılarak kullanıldığı menüye eklenmelidir.
Burada ve diğer tüm pencerelerde pozlar satır olarak gösterilirken, Düzen>Etiket seçeneği ile satırları boyama veya ızgara görünümü kullanılarak görsellik geliştirilebilir. Etiket renklendirmelerinin görünebilmesi için Düzen>Etiket>Göster seçeneği işaretlenmiş olmalıdır.
Pozlar, istenilirse farklı şekillerde de listelenebilirler.
Sağda üstten aşağıya doğru yer alan yazısına tıklanarak gelen seçenekleri kullanıp pozları süzerek görüntülemek mümkündür.
Sağ üstte bulunan raptiye işareti tıklatılarak açılır-kapanır pencere sabitlenebilir.
Pencereyi tekrar açılır-kapanır pencere durumuna getirebilmek için bu kez sağ üstteki raptiye işareti tıklatılır.
Aşağıda ayrıntıları anlatılan işlemlerden bazıları bir poz için Pozun Ayrıntılı Bilgileri penceresinde de yapılabilirler. Sağda üstten aşağıya doğru Pozun Ayrıntılı Bilgileri yazısı tıklatılıp bulunulan pozun tüm ayrıntıları görüntülenir, istenen değişikliler burada yapılır. Bu bilgilerin pozun bulunulan iş dosyasındaki bilgileri olduğu unutulmamalıdır.
Pozun Birim Fiyatını Döviz Cinsinden Kullanmak
Özel Pozları İstenilen Kurum Pozları ile İlişkilendirmek
Enterpolasyonla Fiyat Oluşturmak
Teklif Alarak Fiyat Oluşturmak
Toplu Olarak Yeni Pozlar Oluşturmak
Bir Pozu Başka Bir Poz ile Değiştirme
Pencerenin Görünümünü Özelleştirmek
Özel Pozları Kullanıcının Adına (İdare/Kurum adına) Bağlamak
Pozların Birim Fiyat ve Diğer Bilgilerini Yenilemek
Pozları Ana Kitaplarda Araştırmak-Yenilemek
Mevcut Bir Pozdan Yeni Poz Üretmek
Poz Numaraları Yerine Özel Kod Numaraları Tanımlamak
Ana Kitaplardan İşe Poz Eklemek
Poza Resim ve Teknik Çizim Eklemek
Bir Pozun İçerdiği Nakliyeli Malzeme Oranlarını Girmek
Birim Fiyatları Bir Katsayı ile Çarpmak
BF Kitap Tipini Toplu Olarak Değiştirmek
Pozu Analizli/Tesisat/Rayiç veya Fiyat Pozu Olarak Belirlemek
İşin Pozlarını Ana Kitaplardaki Fiyatlarla Karşılaştırmak
İşlenebilirlik Zammı Alan Poz Oluşturmak
TEDAŞ- İllerin Birim Fiyat Bölgeleri
KGM/2500 Reglaj Pozunun Birim Fiyatının Hesabı
KGM/4358 Bitüm Isıtma Pozunun Birim Fiyat Hesabı
Analiz Girdilerinin Türünü Tanımlamak ve Maliyet Grubuna Bağlamak
Notlar:
1- Programda yer alan birim fiyat, tanım, tarif gibi bilgilerin bazıları ilgili yayınlardan elle girildiği için yanlışlık ve eksiklikler içerebilir. Bu nedenle bir dosyada ilk kez kullanıldıklarında özenle kontrol edilmelidirler. Ayrıca Yüksek Fen Kurulu’nun Birim Fiyatlar hakkındaki güncel kararları www.csb.gov.tr adresinden izlenmelidir.
2- İşin Birim Fiyatları dosyasında sadece bulunulan iş dosyasında kullanılan pozlar yer almalıdır. Kullanılmadığı halde işin birim fiyatları dosyasına eklenilen pozlar hem çalışmayı zorlaştırır hem de işlemleri yavaşlatır. Bu nedenle konuya özen gösterilmesi gerekir.
3- İşin Birim Fiyatları‘nda birim fiyatlar virgülden sonra 2 hane olarak saklanırlar. Herhangi bir nedenle virgülden sonra 2 haneden fazla değer girilmiş olsa bile İşin Birim Fiyatları‘na ilk girişte bu durum kontrol edilir, -varsa- birim fiyatlar virgülden sonra 2 haneye yuvarlanırlar.