Kayıtlı pozları çağırıp seçmeniz gereken metraj, yeşil defter, … gibi her menüde, düğmesi tıklatılınca seçilebilecek dosya veya dosyalar listelenir.
İşin Birim Fiyatları menüsü ile yaklaşık maliyet işlemlerinde, ilk kullanımda gelen bu penceredeki listelenmiş pozlar çalışılacak olanlar değilse, soldaki açılır pencereden yararlanıp istediğiniz kitabı seçin.
Bazı pencerelerde birim fiyat kitabı seçme işlemi farklıdır. Bu tür pencerelerde solda üstten aşağıya doğru yazısı belirir. Bu yazı tıklatılıp Birim Fiyat Kitapları penceresi açılarak oradan seçim yapılır.
Birim Fiyat Kitapları penceresinde, solunda üçgen işareti olan ve renkli sembolle belirtilen kitaplar fasikül içeriyor anlamına gelmektedir.
Üçgen işareti üzerinde tıklatmak veya kitap adını çift tıklatmak fasikülleri açar.
İstenilirse Düzen>Görüntülenecek BF Kitapları yazısı seçilerek bu işte kullanılacak kitaplar işaretlenebilir.
Ana kitaplardan poz eklerken sol alttaki Birim Fiyat Yılı bilgisi, bulunulan iş için tanımlanmış yıl olup istenilirse kullanıcı tarafından geçici olarak değiştirilebilir.
Sağ üstte bulunan raptiye işareti tıklatılarak açılır-kapanır pencere sabitlenebilir.
Pencereyi tekrar açılır-kapanır pencere durumuna getirebilmek için bu kez sağ üstteki raptiye işareti tıklatılır.
Bulunulan menüye bağlı olarak poz penceresi için 3 temel olanak vardır;
- İşin Birim Fiyatı Kitabı; kullanıcı tarafından kaydedilen pozlar burada saklanır.
- Kurumların (Ana) Birim Fiyat Kitapları; 12 kuruma ait birim fiyat pozları buradadır.
- Benim Kitaplarım; kullanıcının farklı iş’lerinde de kullanabilmek üzere oluşturduğu veya diğer kitaplardan seçtiği pozların bulunduğu dosyadır.
Hakediş için açılmış bir dosyanın metraj, yeşil defter gibi miktar girilebilen menülerinde sadece Sözleşmedeki İş Miktarları penceresinde listelenen çalışılan iş grubuna ait pozlar seçilebilir. Hakedişte kullanılacak pozlar, Sözleşmedeki İş Miktarları penceresinde ilgili iş grubuna girilmiş olmalıdır.
düğmesi tıklatılarak gelen ilk pencere hangisi ise orada poz seçimi yapılabilir. Listede istenen poz çift tıklatılarak ilgili pencereye aktarılır.
Poz pencerelerinde istenen poz no’ya oklarla ulaşmak yerine, poz no alanındayken pozun bilinen ilk bir-iki karakterini yazmak yeterlidir. Program, aramayı sürdürdüğü halde yaklaşık 10 saniye yazılan ilk karakterden sonra yeni yazılacakları bekler. Söz gelimi beton pozların 16 ile başladığı biliniyorsa, poz no alanındayken 16 yazmakla 16 ile başlayan ilk poza ulaşılır. Burada yazılan karakterle başlayan bir sonraki (Ctrl+Enter) ve bir önceki (Ctrl+Shift+Enter) pozu bulmak da olanaklıdır.
Böylece aranılan poz no’ya ya da çok yakınına gelinir. Okları kullanarak tam üzerine ulaşıp çift tıklatmak veya Enter tuşuna basmak bu pozu gelinen çalışma sayfasına aktarır.
kutusu işaretlenirse gelişmişi bir arama seçeneği görüntülenir.
Poz eklenen pencerelerde tüm alanlarda aramayı anlatan ilgili bölüme bakınız.
Poz ve Analiz Aramak (Poz ve Analiz Eklerken)
Üzerinde bulunulan bir pozun analizi, yapım şartları ve geçmiş yıllara ait birim fiyatlarını görmek için düğmesinden yararlanılır.